Στο Καζακστάν, μια γη σημαδεμένη από τα απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου χρησιμεύει τώρα ως ένα απόκοσμο τουριστικό αξιοθέατο. Σε ένα μέρος που κάποτε είχε σβηστεί από τους χάρτες, βρίσκεται το πεδίο δοκιμών Semipalatinsk, γνωστό στην καθομιλουμένη ως Πολύγωνο. Αυτή η τοποθεσία, όπου σοβιετικοί στρατιωτικοί επιστήμονες πυροδότησαν 456 πυρηνικές βόμβες από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, σηματοδοτεί το σημείο όπου η πρώην Σοβιετική Ένωση ανέβηκε στις τάξεις της πυρηνικής υπερδύναμης. Δεκαετίες αργότερα, ο απόηχος αυτών των εκρήξεων εξακολουθεί να αντηχεί, όχι μέσω του ήχου, αλλά μέσω της παρατεταμένης παρουσίας της ραδιενέργειας και της αμφιλεγόμενης γοητείας που ασκεί στους τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Για περίπου 1.000 ευρώ, οι επισκέπτες μπορούν να ξεκινήσουν μια μονοήμερη περιήγηση σε αυτόν τον έρημο αλλά ιστορικά σημαντικό χώρο, φορώντας λευκές στολές προστασίας, μάσκες και λαστιχένιες μπότες καθώς διασχίζουν τους χώρους όπου οι μνημειώδεις δοκιμές αναδιαμόρφωσαν την παγκόσμια πολιτική και εξέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Οι ντόπιοι επιδίδονται σε καθημερινές δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, η βόσκηση ζώων και η αναζήτηση άγριων φρούτων, φαινομενικά αδιάφοροι ή παραιτημένοι από τη ραδιενεργό απειλή που παραμονεύει κάτω από την επιφάνεια.

H διαγραφή της φυσικής και ιστορικής παρουσίας του Πολυγώνου έχει επιδεινωθεί από τους επιτήδειους που απογυμνώνουν τη γη από τα μεταλλικά απομεινάρια για να τα πουλήσουν, απομακρύνοντας περαιτέρω τις μελλοντικές γενιές από την κατανόηση του πλήρους εύρους του παρελθόντος της περιοχής. Η Magdalena Stawkowski, επίκουρη καθηγήτρια πολιτιστικής και ιατρικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, θεωρεί ότι αυτή η παραμέληση οφείλεται στη συρροή οικονομικών προτεραιοτήτων, στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στη συλλογική τάση να ξεχαστούν οι οδυνηρές μνήμες που συνδέονται με την πυρηνική κληρονομιά του Καζακστάν.

Πηγή: gazzetta.gr

Πηγή: thecaller.gr

Share: