Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σου είναι εδώ

Το να προσδιορίσεις εάν έχεις ξηρό δέρμα ή εάν έχεις αφυδατωμένο δέρμα, θα μπορούσε να λύσει όλα τα προβλήματα περιποίησης της επιδερμίδας σου. Αυτή η αναγνώριση μπορεί να σου επιτρέψει να παρέχεις τα συστατικά που χρειάζεται πραγματικά το δέρμα σου, αντί να εφαρμόσεις ολόκληρο το ράφι του μπάνιου χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά, πώς ξεχωρίζεις τη διαφορά μεταξύ αφυδατωμένου και ξηρού δέρματος; Δεν είναι βασικά το ίδιο πράγμα;

Ρώτησε οποιονδήποτε δερματολόγο και η σύντομη απάντηση είναι όχι, σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ υπάρχει πολλή διασταύρωση μεταξύ των δύο (άρα, θα σε συγχωρούσε που τα μπερδέψες), είναι θεμελιωδώς διαφορετικά και απαιτούν διαφορετική μεταχείριση. Το πρόβλημα είναι ότι το ξηρό δέρμα μπορεί να μεταμφιεστεί ως αφυδάτωση και το αντίστροφο. Και τα δύο μπορούν να αφήσουν το δέρμα τραχύ, σφιχτό και ερεθισμένο, οπότε πώς μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι ποιο;

Τι είναι το ξηρό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος, ο οποίος δεν αλλάζει και κυμαίνεται ανάλογα με τις εποχές, τη διατροφή σου και το περιβάλλον. Η αιτία για το ξηρό δέρμα είναι η έλλειψη επαρκούς βιοσύνθεσης φυσικών λιπιδίων [λιπών και ελαίων του δέρματος] ή/και ουσιών που συγκρατούν το νερό. Προκαλείται από την έλλειψη σμήγμα (ή έλαια) στο δέρμα σου καθώς και ένας αδύναμος δερματικός φραγμός, που μπορεί να σημαίνει ότι το δέρμα σου παλεύει να διατηρήσει τα προστατευτικά έλαια ή λιπίδια που παράγει.

Τι είναι το αφυδατωμένο δέρμα;

Το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια πάθηση του δέρματος που μπορεί να αλλάξει και να αυξομειωθεί ανάλογα με τις εποχές, τη διατροφή σου και το περιβάλλον. Προκαλείται από την έλλειψη νερού και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο δέρματος, επομένως ακόμα κι αν είσαι λιπαρή, το δέρμα σου μπορεί επίσης να είναι αφυδατωμένο. Μία από τις κύριες αιτίες της αφυδάτωσης είναι η έλλειψη επαρκούς κατανάλωσης νερού, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από ζεστά ντους, UVA από το ηλιακό φως, αλλαγές του καιρού, κεντρική θέρμανση και τη διατροφή σου (πολλή καφεΐνη και αλάτι για παράδειγμα).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους;

Με ξηρό δέρμα μπορεί να παρατηρήσεις μια φολιδωτή όψη, λευκές νιφάδες, ερυθρότητα ή ερεθισμό και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ψωρίασης, εκζέματος ή δερματίτιδας. Με το αφυδατωμένο δέρμα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παρατηρήσεις, πιο σκούρο κάτω από τα μάτια, κνησμό, θαμπάδα ή πιο ευαίσθητες λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις περισσότερη συμφόρηση και ξεσπάσματα.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν το δέρμα σου έχει έλλειψη υγρασίας;

Για να καταλάβεις εάν το δέρμα σου έχει έλλειψη υγρασίας, τσίμπησε το δέρμα σου. Εάν αναπηδήσει αμέσως, είναι απίθανο να είναι αφυδατωμένο. Εάν ομως χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να ανακτήσει το σχήμα του, το δέρμα σου είναι πιθανώς αφυδατωμένο.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: Τι είναι οι πόροι στο δέρμα σου και πότε πρέπει να ανησυχείς για την εμφάνισή τους!

Δείτε ακόμη: Γρήγορα αποτελέσματα για λείο και λαμπερό δέρμα με το πιο εύκολο DIY scrub

The post Ξηρό ή αφυδατωμένο δέρμα: Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα σου είναι εδώ appeared first on Glance.

Πηγή: glance.gr

Share: