Δοκιμάστε να φτιάξετε τηγανιά κοτόπουλο και απογειώστε την με σπιτικά λιαστά ντοματίνια ψημένα στον φούρνο. Το απόλυτο πιάτο για ορεκτικό ή κυρίως.

Συστατικά:

Για τα λιαστά ντοματίνια

1 κιλό ντοματίνια
40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
10 γρ. φύλλα βασιλικού
5 κλ. θυμάρι
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. ελαιόλαδο
σπορέλαιο, για τη συντήρηση

Για την τηγανιά κοτόπουλου

500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
50 γρ. λευκό κρασί
100 γρ. ντοματίνια, λιαστά
50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

πατάτες τηγανητές
μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

Για τα λιαστά ντοματίνια

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα φύλλα βασιλικού και το θυμάρι.

Σπάμε με ένα μαχαίρι τις σκελίδες σκόρδου και τις μεταφέρουμε στο μπολ.

Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας προσέχοντας να μην σπάσουν τα ντοματίνια.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.

Αφαιρούμε τα ντοματίνια από το ψυγείο και βγάζουμε τη διάφανη μεμβράνη.

Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, μεταφέρουμε μέσα τα ντοματίνια και τα στραγγίζουμε. (Μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμί για dressing σε σαλάτες.)

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα ντοματίνια με τη φλούδα προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3-4 ώρες. Στον μισό χρόνο γυρνάμε τα ντοματίνια από την άλλη μεριά.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.

Μεταφέρουμε τα ντοματίνια σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και ρίχνουμε το σπορέλαιο.

Συντηρούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.

Για την τηγανιά κοτόπουλου

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε πολύ μικρές λωρίδες και το μεταφέρουμε στο τηγάνι.

Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και το γυρνάμε με μια τσιμπίδα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές.

Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, και κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.

Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα λαχανικά.

Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ρίγανη, σβήνουμε με το κρασί, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.

Προσθέτουμε τα λιαστά ντοματίνια και την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε ξανά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πηγή: akispetretzikis.com

Πηγή: thecaller.gr

Share: