Τι είναι οι πόροι στο δέρμα σου και πότε πρέπει να ανησυχείς για την εμφάνισή τους!

Ένα από τα πιο κοινά δερματικά παράπονα στα γραφεία δερματολόγων είναι οι μεγάλοι πόροι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν πόρους στο πρόσωπό τους και είναι σχεδόν πάντα ορατοί! Η αέρινη εμφάνιση που είναι κατάλληλη για το Instagram και σημαίνει «καλό, υγιές δέρμα» είναι συνήθως ένα μακιγιάζ δρόμος… και μια καλή επεξεργασία φωτογραφιών.

Μάθε τι κάνουν πραγματικά οι πόροι σου για εσένα, πώς να καταλάβεις εάν οι πόροι σου είναι φυσιολογικοί και πώς να αναλάβεις δράση, εάν χρειάζεται.

Οι πόροι κάνουν μερικά απίστευτα σημαντικά πράγματα για το δέρμα σου. Οι πόροι είναι μικρά ανοίγματα στο δέρμα που αφήνουν τον ιδρώτα και το λάδι να στραγγίσει. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πόρων, αλλά οι περισσότεροι από τους πόρους στο πρόσωπό σου είναι το άνοιγμα των τριχοθυλακίων σας, γι ‘αυτό υπάρχουν μικρές τρίχες που προεξέχουν από αυτούς.

Οι σμηγματογόνοι αδένες, που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, εκκρίνουν σμήγμα (έλαιο) μέσω των πόρων. Το σμήγμα είναι ένα σημαντικό συστατικό του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και το προστατεύει από το περιβάλλον. Επομένως, το να έχεις πόρους δεν είναι πρόβλημα από μόνο του. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για να διατηρείς το δέρμα σου ώστε να λειτουργεί σωστά.

Τι είναι, τέλος πάντων, οι «κανονικοί» πόροι;

Είναι κάπως δύσκολο να εξηγήσω πώς μοιάζουν οι κανονικοί πόροι, γιατί μπορεί να είναι διαφορετικοί για τον καθένα. Αλλά γενικά, δεν είναι κακό να βλέπεις τους πόρους σου. Θα πρέπει να μπορείς να δεις πού μπαίνουν οι τρίχες σου. Και είναι γενικά πιο αισθητοί σε άτομα με πιο λιπαρό δέρμα, επειδή μέρος αυτού του σμήγματος μπορεί να συσσωρευτεί στον πόρο και να τον διαστέλλει ελαφρώς. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με φυσικά λιπαρό δέρμα, μπορεί επίσης να παρατηρήσουν ότι οι πόροι τους φαίνονται μεγαλύτεροι ακριβώς πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό έχει να κάνει με την αλλαγή των επιπέδων ορμονών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή σμήγματος, αλλά η σχέση δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Το να μπορείς να δεις τους πόρους σου, ακόμα κι αν φαίνονται λίγο μεγαλύτεροι από ό,τι θα ήθελες, δεν είναι απαραιτήτως πρόβλημα και μάλλον δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Όλοι έχουμε πόρους στο δέρμα μας που θα είναι ορατοί σε κάποιο βαθμό.

Σε ποιο σημείο πρέπει πραγματικά να ανησυχείς για τους πόρους σου;

Πραγματικά, μόνο όταν οι πόροι σου έχουν αναπτύξει μαύρα στίγματα ή λευκά στίγματα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειαστεί να δώσεις λίγη προσοχή στους πόρους σου. Εάν ο πόρος είναι ανοιχτός στον αέρα, οξειδώνεται, δημιουργώντας ένα σπυράκι. Εάν ο πόρος καλύπτεται με ένα στρώμα κερατίνης, το σμήγμα φαίνεται λευκό ή σαρκώδες και δημιουργεί μια λευκή κεφαλή.

Τι γίνεται όμως αν εξακολουθείς να μην αγαπάτε τους πόρους σας;

Το πόσο εμφανείς είναι οι πόροι σου καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, τον τύπο του δέρματός σου, την ηλικία σου και τις συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας σου. Δεν μπορείς πραγματικά να τους συρρικνώσεις ή να τους εξαφανίσεις, αλλά χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους τύπους προϊόντων, μπορείς να διαχειριστείς τη λιπαρότητα, την ακμή και τα σημάδια γήρανσης που μπορεί να τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι. Και πολλά από αυτά μπορεί ήδη να αποτελούν μέρος της κανονικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σου.

Χημικά απολεπιστικά: Αυτά τα συστατικά —που βρίσκονται σε πολλά καθαριστικά, τόνερ, ορούς και μάσκες—μπορούν να διασπάσουν τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών κυττάρων του δέρματος, της λιπαρότητας και άλλων κόκκων στους πόρους σου. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα χαλαρώσει το «βύσμα» σε έναν φραγμένο πόρο και σταδιακά θα κάνει τον πόρο να σφίξει και να γίνει λιγότερο αισθητός.

Ρετινοειδή: Η ρετινόλη, ο αμφιβληστροειδής, η τρετινοΐνη και τα παρόμοια είναι όλα τοπικά ρετινοειδή, που είναι μορφές βιταμίνης Α. Αυτά μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος, η οποία βοηθά στη θεραπεία της ακμής καθώς και στα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές . Η διαχείριση και των δύο αυτών προβλημάτων μπορεί να κάνει τους πόρους λιγότερο ορατούς.

Μη φαγεσωρογόνα προϊόντα: Εάν παρατηρήσεις ότι οι πόροι σου φράζουν συχνά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς μόνο προϊόντα περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ που φέρουν την επισήμανση μη φαγεσωρογόνα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σας φράξουν. Μια προειδοποίηση εδώ: Ο όρος noncomedogenic δεν ρυθμίζεται αυστηρά από τον FDA και ο τρόπος με τον οποίο ελέγχεται η κωμικογονικότητα του προϊόντος δεν μεταφράζεται πάντα εύκολα στο ανθρώπινο δέρμα. Επομένως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το δέρμα σου δεν θα αντιδράσει διαφορετικά (και θα ξεσπάσει). Αλλά αυτή η ετικέτα εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης κατά την επιλογή των προϊόντων σου.

Αντηλιακό: Η χρήση αντηλιακών ή καθημερινών ενυδατικών με προστασία ευρέος φάσματος και τουλάχιστον SPF 30 θα βοηθήσει στην πρόληψη της φωτογήρανσης και της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης που σχετίζεται με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματο. Αυτό με τη σειρά του βοηθά να αποτρέψει τους πόρους σου από το να γίνουν πιο αισθητές.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: 3+1 λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται η κυτταρίτιδα στο σώμα μας

Δείτε ακόμη: Glance List: Απαραίτητα είδη μπάνιου και σώματος για να αναβαθμίσεις την περιποίηση σου

The post Τι είναι οι πόροι στο δέρμα σου και πότε πρέπει να ανησυχείς για την εμφάνισή τους! appeared first on Glance.

Πηγή: glance.gr

Share: