Ταραμοσαλάτα: Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να τη φτιάξουμε σε 10 λεπτά για την Καθαρά Δευτέρα

Υλικά:

300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα

1,2 λίτρα νερό

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

200 γρ. ταραμά, λευκός

χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια

ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια

100 γρ. ελαιόλαδο

200 γρ. σπορέλαιο

πιπέρι

Για το σερβίρισμα

ελιές, λίγες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

πιπέρι

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

Εκτέλεση:

  • Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
  • Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
  • Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
  • Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
  • Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.

Πηγή: akispetretzikis.com



Share: