Θέλετε να αξιοποιήσετε διάφορα υλικά από το ψυγείο σας; Προτιμάτε να μαγειρεύετε στο φούρνο για πιο υγιεινά γεύματα; Αυτή η εύκολη συνταγή στράτα, ομελέτα φούρνου δηλαδή, καλύπτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Υλικά

6 φέτ. ψωμί τοστ
6 μεγάλα αυγά μεγάλα
2 φλ. γάλα ή φυτικό γάλα
2 λουκάνικα (χαμπόν ή μπέικον)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
5 – 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό
Λίγο βούτυρο για το ταψί

Strata, ομελέτα φούρνου

Η ιταλική στράτα είναι κάτι ανάμεσα σε χορταστική ομελέτα φούρνου και ψεύτικο σουφλέ. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας έχουν περισσέψει στο ψυγείο. Δηλαδή, αν δεν έχετε λουκάνικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 φέτες μπέικον ή ζαμπόν της αρεσκείας σας.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24εκ. είναι ιδανικό.

Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ το ψωμί του τοστ και το προσθέτουμε στο τηγάνι.

Προσθέτουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σωτάρουμε λίγα λεπτά να γυαλίσουν.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.

Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 4 ώρες. Η ιταλική στράτα μπορεί να μείνει σκεπασμένη στο ψυγειο ακόμα και για μία ολόκληρη νύχτα. Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.

Βάζουμε τα ντοματίνια στην επιφάνεια.

Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.

Αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.

Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.

Σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.

Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σταθεροποιηθεί.

Είμαι σίγουρη πως δε θα τη φτιάξετε μόνο μία φορά, αλλά θα γίνει το αγαπημένο σας πιάτο!

Πηγή: argiro.gr

Πηγή: thecaller.gr

Share: