Ειδικότερα:
Υλικά
- 6-7 μέτριες πατάτες
- 4-5 σκελ. σκόρδο
- 1/2 λεμόνι (χυμός)
- 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
- 1½ φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο ανάμεικτο
- Αλάτι
- 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)
Για τη χρωματιστή σκορδαλιά
Λίγο ζουμί από τα παντζάρια
3 ώριμα αβοκάντο
Εκτέλεση
Για τη σκορδαλιά με πατάτα
- Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ.
- Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.
- Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι.
- Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα).
- Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.
Για τη χρωματιστή σκορδαλιά
Για να δώσουμε γεύσεις και χρώμα στη σκορδαλιά, μοιράζουμε σε 2 μπολ. Στο ένα προσθέτουμε ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο ζουμί από τα παντζάρια. Ανακατεύουμε κάθε σκορδαλιά χωριστά, την κόκκινη με παντζάρι και την πράσινη με αβοκάντο.
Η σκορδαλιά όταν είναι ζεστή είναι αρκετά ρευστή, γι’ αυτό την παγώνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.
Πηγή: argiro.gr