Σαρακοστή: Σουπιές με σπανάκι και ρύζι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές (600-700 γραμ)
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση

Οι σουπιές με σπανάκι και ρύζι, γίνονται κλασικά λεμονάτες αλλά μπορούν να γίνουν και κοκκινιστές με ντομάτα.

  • Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 4-5΄ να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο. Σοτάρουμε για 2-3′ και προσθέτουμε το σπανάκι.
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3΄.
  • Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄.
  • Στο τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Στύβουμε το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Βράζουμε 1-2΄.
  • Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι κι αφήνουμε το σπανακόρυζο με τις σουπιές να σταθεί για 10′ να μελώσει.
  • Μυστικά για νόστιμες σουπιές με σπανάκι και ρύζι
  • Το σπανακόρυζο με σουπιές δεν χρειάζεται πολύ νερό όπως και το κλασικό σπανακόρυζο.
  • Λίγα υγρά (1 ποτήρι) είναι αρκετά γιατί τα λαχανικά και σπανάκι έχουν πολύ υγρασία και ξαφνικά θα δείτε ότι η κατσαρόλα θα γεμίσει υγρά. Το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά.
  • Με το σιγανό μαγείρεμα θα μαλακώσουν οι σουπιές αλλά και το ρύζι.
  • Όταν σβήσετε το φαγητό, θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
  • Αφήνοντας το να σταθεί για 10-15΄ θα τραβήξει το ρύζι σωστά την υγρασία που χρειάζεται και θα μειωθούν τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του.
  • Αν θέλετε να προσθέσετε ντομάτα στο σπανακόρυζο με σουπιές, θα τη βάλετε την ώρα που θα βάλετε και το ρύζι.
  • Ντομάτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένη, φρέσκια ή εμπορίου ή λίγο πελτέ ντομάτας.

Πηγή: argiro.gr

Share: