Υλικά Συνταγής
- 3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές (600-700 γραμ)
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά 1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
Εκτέλεση
Οι σουπιές με σπανάκι και ρύζι, γίνονται κλασικά λεμονάτες αλλά μπορούν να γίνουν και κοκκινιστές με ντομάτα.
- Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις σουπιές για 4-5΄ να αλλάξουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια και το πράσο. Σοτάρουμε για 2-3′ και προσθέτουμε το σπανάκι.
- Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3΄.
- Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄.
- Στο τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Στύβουμε το χυμό ενός λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Βράζουμε 1-2΄.
- Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι κι αφήνουμε το σπανακόρυζο με τις σουπιές να σταθεί για 10′ να μελώσει.
- Μυστικά για νόστιμες σουπιές με σπανάκι και ρύζι
- Το σπανακόρυζο με σουπιές δεν χρειάζεται πολύ νερό όπως και το κλασικό σπανακόρυζο.
- Λίγα υγρά (1 ποτήρι) είναι αρκετά γιατί τα λαχανικά και σπανάκι έχουν πολύ υγρασία και ξαφνικά θα δείτε ότι η κατσαρόλα θα γεμίσει υγρά. Το σπανάκι και τα λαχανικά θα κατεβάσουν αρκετά υγρά.
- Με το σιγανό μαγείρεμα θα μαλακώσουν οι σουπιές αλλά και το ρύζι.
- Όταν σβήσετε το φαγητό, θα πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
- Αφήνοντας το να σταθεί για 10-15΄ θα τραβήξει το ρύζι σωστά την υγρασία που χρειάζεται και θα μειωθούν τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του.
- Αν θέλετε να προσθέσετε ντομάτα στο σπανακόρυζο με σουπιές, θα τη βάλετε την ώρα που θα βάλετε και το ρύζι.
- Ντομάτα μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένη, φρέσκια ή εμπορίου ή λίγο πελτέ ντομάτας.
Πηγή: argiro.gr