Πρόπολη: Τι είναι και πως βοηθάει το ευαίσθητο δέρμα;

Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, αυτό είναι το φυσικό συστατικό ομορφιάς που πρέπει να γνωρίζεις για τη λάμψη, την καταπολέμηση της ακμής και τη διατήρηση μιας νεανικής επιδερμίδας: Η πρόπολη της μέλισσας.

Αυτή η ισχυρή ουσία, που φτιάχνεται από μέλισσες, υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά έχει πέσει στη σύγχρονη εποχή που τα οξέα και οι ρετινόλες διαφημίζονται ως τα καλύτερα συστατικά για την λείανση του δέρματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ απαλό εναλλακτικό συστατικό για την ενίσχυση του δέρματος.

Τι είναι η πρόπολη μέλισσας;

Η πρόπολη της μέλισσας είναι αυτό που δημιουργείται όταν οι μέλισσες συλλέγουν τις εκκρίσεις ενός δέντρου που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως χυμό και ρητίνη, προσθέτοντας ένζυμα μέσω των διεργασιών του σώματός τους, καθώς και απλό κερί μέλισσας, για να παράγουν ένα τελικό προϊόν που είναι αντιικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες και ένα αντιοξειδωτικό.

Η πρόπολη προέρχεται από τους γίγαντες στο φυτικό βασίλειο: τα δέντρα. Και τα δέντρα έχουν εξελιχθεί για να ζουν χιλιάδες χρόνια, αλλά για να το κάνουν αυτό, πρέπει να επιβιώσουν από όλους τους περιβαλλοντικούς επιτιθέμενους: ιούς, βακτήρια, ρύπανση, έντομα κ.λπ. Για να αντέξουν όλα αυτά, τα δέντρα έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσία από χημικές ουσίες φυτικής φαινόλης και βιοφλαβονοειδή για να αμυνθούν. Οπότε, καταλαβαίνεις πόσο ισχυρό είναι το προϊόν που βγαίνει από αυτά!

Δείτε ακόμη: Irina Shayk: Τα μυστικά του top model για νεανική επιδερμίδα χωρίς ατέλειες

Ποια είναι τα οφέλη της πρόπολης μελισσών στη φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος;

Αυτό το ισχυρό φυσικό συστατικό έχει γίνει βασικό στοιχείο στον κόσμο.

Παρακάτω, θα βρεις τα οφέλη που έχει, ειδικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

  • Η πρόπολη είναι ιδιαίτερα εξαιρετική για όσους έχουν ευαίσθητο ή ευαισθητοποιημένο δέρμα, επειδή περιποιείται και θρέφει το δέρμα αντί να αφαιρεί τον φραγμό του δέρματος, όπως μπορούν να κάνουν πολλά από τα τοπικά προϊόντα στην αγορά.
  • Ανακουφίζει από τη φλεγμονώδη ερυθρότητα και τη μελάγχρωση. Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων, είτε είναι εξωτερικοί (το κρύο, μια αντίδραση φροντίδας του δέρματος), είτε εσωτερικοί (τροφή ή στρες). Ένα από τα πιο κοινά σημάδια φλεγμονής στο δέρμα είναι η ερυθρότητα και η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας ή τοπικής με πρόπολη μέλισσας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της εν λόγω ερυθρότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση και στην πρόληψη της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης για αυτόν τον λόγο.

  • Η πρόπολη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Λόγω της αντιβακτηριδιακής και αντιφλεγμονώδους φύσης της, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής με δύο τρόπους: πρώτον, στοχεύοντας την ακμή που προκαλεί τα βακτήρια. δεύτερον, με την ανακούφιση της φλεγμονής στο δέρμα που οδηγεί στην ακμή αρχικά. Η φλεγμονή το κάνει επίσης στεγνώνοντας το δέρμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νιφάδες, ψώρα, ακόμη και ουλές.
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, το ηλιακό φως και η ακτινοβολία. Η ρητίνη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, θαμπάδα, σκούρες κηλίδες και πολλά άλλα.

  • Τέλος, η πρόπολη μέλισσας να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη της μέλισσας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επούλωσης των πληγών διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου Τύπου Ι και Τύπου ΙΙΙ. Δεν είναι τόσο ευρέως μελετημένο για να δούμε πώς η πρόπολη της μέλισσας διεγείρει την κατά τα άλλα υγιή παραγωγή κολλαγόνου.

Photos: Istock

Δείτε ακόμη: Ο απόλυτος οδηγός σου για τη διαφορά ανάμεσα σε οργανικά, vegan και φυσικά προϊόντα

Δείτε ακόμη: Kourtney Kardashian: Δημοσίευσε ότι πίνει κάθε μέρα….ελαιόλαδο! Ποια τα οφέλη του για το σώμα σου;

The post Πρόπολη: Γιατί είναι το “δώρο” της φύσης και πως βοηθάει το ευαίσθητο δέρμα; appeared first on Glance.

Πηγή: glance.gr

Share: