Είτε δηλώνεις πιστός ακόλουθος των παραδόσεων, είτε όχι, η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την καλύτερη αφορμή για μεζέδες δίπλα στη θάλασσα (αλλά ακόμα και μέσα στο αστικό περιβάλλον αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς), συναντήσεις με την παρέα και φυσικά χαλαρά τρωγοπίνειν με ουζάκια και τσιπουράκια.
Δύο εύκολες συνταγές με τις οποίες θα κλέψεις τις εντυπώσεις των φίλων και καλεσμένων σου είναι:
Εύκολη γαριδομακαρονάδα σε 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Υλικά
500 γρ. Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO
500 γρ. γαρίδες μεσαίου μεγέθους (40/60)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. πάπρικα
60 ml τσίπουρο
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¼ ματσάκι φρέσκο βασιλικό χονδροκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό.
2) Παράλληλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά την κάθε πλευρά. Όσο τις σοτάρουμε, τις αλατοπιπερώνουμε. Αφού πάρουν λίγο χρώμα κι απ’ τις δύο πλευρές, τις μεταφέρουμε σε πιάτο.
3) Ρίχνουμε άλλες 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά.
4) Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι και την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
5) Προσθέτουμε τα ντοματίνια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Τα πιέζουμε ελαφρώς, με ξύλινη κουτάλα και χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά.
6) Παράλληλα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και ρίχνουμε μέσα την Ματσάτα Χρυσή Σειρά MISKO. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
7) Όταν βράσουν τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε κατευθείαν απ’ το νερό στο τηγάνι με τη σάλτσα μαζί με 1 – 1 ½ μεγάλη κουταλιά από το νερό στο οποίο έβρασαν, προσθέτουμε τις γαρίδες, τον μαϊντανό, τον βασιλικό καθώς και λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά.
8) Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Χούμους
Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά-1 ώρα
Χρόνος αναμονής: 8-12 ώρες
Υλικά
250 γρ. ξερά ρεβύθια
120 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
3 σκελίδες σκόρδο
4 κ.σ. χυμό λεμόνι
~200 ml ζωμό των ρεβυθιών
150 ml ελαιόλαδο
100 ml παγωμένο νερό
1 κ.σ. κύμινο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα
μαϊντανός για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό αποβραδίς, για 8-12 ώρες. Την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό στο οποίο τα μουλιάσαμε και τα βράζουμε για περίπου 40 λεπτά – 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, κρατώντας περίπου 200 ml απο το νερό στο οποίο έβρασαν.
2) Βάζουμε τα ρεβύθια, το χυμό λεμόνι, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι κατά προτίμηση, το σκόρδο και το Μακεδονικό Ταχίνι σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν ελαφρώς. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας το ελαιόλαδο σταδιακά και το ζωμό των ρεβυθιών. Χτυπάμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.
3) Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα χούμους λείο και κρεμώδες, γα περίπου 5 λεπτά.
4) Σερβίρουμε το χούμους χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με καπνιστή πάπρικα και λίγο έξτρα ελαιόλαδο. Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό. Ιδανικά, το συνοδεύουμε με ψημένες αραβικές πίτες.
Πηγή: Madame Ginger