Ντολµαδάκια-Καθαρά Δευτέρα: Το μυστικό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για την απόλυτη συνταγή

Υλικά Συνταγής
80 αμπελόφυλλα τρυφερά (400γρ)
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 ντομάτα τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σως γιαουρτιού
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
χυμό από 1/ λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. κρύο νερό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι

Εκτέλεση
Μια συνταγή με αμπελόφυλλα και ρύζι, που θυμίζουν τα ντολμαδάκια της γιαγιάς. Αυτά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί θα σας ξετρελάνουν! Από τα πιο γνωστά σαρακοστιανά φαγητά με μεγάλη ιστορία. Τα ντολμαδάκια δεν λείπουν από το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι. Ένα πιάτο θρεπτικό με πολλούς τρόπους παρασκευής και παραλλαγές. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο αγαπητά ορεκτικά, όμως για να βγουν πετυχημένα, έχουν μικρά μυστικά. Δείτε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια γιαλατζί.

Για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Αργυρώ,
Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό από 20′ έως 1 ώρα, αν έχετε χρόνο.
Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
Το στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.
Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά, ανάλογα πόσο τρυφερά είναι, και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
Τα στραγγίζουμε.
Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Στρώνουμε στην βάση της κατσαρόλας λίγα αμπελόφυλλα.
Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.
Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς να τραβήξουν τα υγρά τους και μετά σερβίρουμε.
Σερβίρονται σκέτα σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.
Προαιρετικά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.

Σως γιαουρτιού για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Αργυρώ

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.
Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Μυστικά για ντολμαδάκια από την Αργυρώ
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.
Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.
Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.Τα συγκεκριμένα ντολμαδάκια δε χρειάζονται πολλή ώρα βράσιμο γιατί η γέμιση έχει προεργαστεί στο τηγάνι.
Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.
Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.
Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.

Πηγή: argiro.gr

Share: