Λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Φτιάξτε την καλύτερη λαγάνα που έχετε φάει, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη!
Υλικά Συνταγής
1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
100 γρ. σουσάμι
Εκτέλεση
- Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
- Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
- Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
- Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
- Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.
- Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την βγάζουμε στον πάγκο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
- Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
- Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
- Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τις λαγάνες για 30′ έως 45′ να φουσκώσουν και πάλι.
- Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
- Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
- Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.
Πηγή : argirobarbarigou