Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

Λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Φτιάξτε την καλύτερη λαγάνα που έχετε φάει, με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή και δεν θα ξαναπάρετε έτοιμη!

Υλικά Συνταγής

1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)
300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)
50 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1-2 γερές πρέζες ζάχαρη
100 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
  • Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.

Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

  • Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.
  • Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
  • Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.

Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

  • Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.

Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

  • Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

  • Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, την βγάζουμε στον πάγκο.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο.
  • Την κόβουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.

Λαγάνα: Πως φτιάχνουμε γρήγορα και εύκολα μέσα σε 1 ώρα

  • Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας.
  • Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη.
  • Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τις λαγάνες για 30′ έως 45′ να φουσκώσουν και πάλι.
  • Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.
  • Ετοιμάζουμε και τις 2 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά.
  • Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.
  • Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Πηγή : argirobarbarigou



Share: