Νόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο κριθαρότο με γαρίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!
Υλικά Συνταγής
- 500 γραμ. γαρίδες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο
- 100 ml λευκό κρασί
- 400 γραμ. τριμμένες ντομάτες
- 500 γραμ. κριθαράκι
- λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ½ λίτρο bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για το κριθαρότο με γαρίδες,
καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα. Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς αυτής της συνταγής. Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι.
- Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.
- Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό).
- Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.
- Βράζουμε για περίπου 15′. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.
- Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι. Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο.
- Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Επιπλέον μυστικά για τέλειο κριθαρότο
Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά, εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό.
Όταν θα σερβίρετε το κριθαρότο, πρέπει να έχει αρκετή υγρασία, γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.
Πως φτιάχνουμε τη μπισκ γαρίδας (bisque)*
Υλικά Συνταγής
- τα κεφάλια από 500 γραμ. γαρίδες
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
- λίγους κόκκους πιπέρι
- 150 γραμ. κρασί λευκό
- 1.200 γραμ. νερό
Εκτέλεση
Για τη μπισκ γαρίδας (bisque), ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια γαρίδας. Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γαρίδας για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
Ντεγκλασάρουμε, ανακατεύοντας τα υλικά. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε το νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σίτα, πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά.
Χρησιμοποιούμε τη bisque σαν ζωμό ή σαν βάση για σούπες, σάλτσες και ριζότο, αλλά και για να φτιάξουμε φανταστική γαριδομακαρονάδα. Διατηρείται 2 ημέρες στο ψυγείο.
Πηγή: argiro.gr