Κορωνοϊός: 6 λάθη που αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού – Διορθώστε τα

Είτε δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού σας, καλό είναι να μην χαλαρώνετε όσον αφορά την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και ιδιαίτερα να μην πέφτετε στις παρακάτω παγίδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Κορωνοϊός: Τι θα γίνει στο μέλλον – Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια

Εάν ανήκετε στους πλήρως εμβολιασμένους και με την τρίτη ενισχυτική δόση κατά του κορωνοϊού τότε μάλλον θα είστε πιο χαλαροί όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα της καθημερινής σας ζωής. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγείτε από τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς, στο γραφείο ή το σούπερμαρκετ, αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες που ισχύουν στην χώρα μας. Σε γενικές γραμμές όμως, νιώθετε πιο ασφαλείς και λειτουργείτε με μεγαλύτερη χαλαρότητα όσον αφορά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Εάν όμως δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη το πρόγραμμα του εμβολιασμού σας ή ακόμη δεν έχετε εμβολιαστεί, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί και να τηρείτε βασικά μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του ιού αποφεύγοντας τα παρακάτω λάθη.

Λάθος #1 Υποθέτετε ότι οι επισκέψεις είναι ασφαλείς

Εάν δεν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, τότε σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) θα πρέπει να φοράτε μάσκα να έχετε καθαρά χέρια και να τηρείτε τις αποστάσεις και αυτό επειδή οι μεικτές συγκεντρώσεις εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους θεωρούνται «εξαιρετικά ασφαλείς» για τους εμβολιασμένους, αλλά λιγότερο ασφαλείς για τους ανεμβολίαστους.

Λάθος #2 Σας γλιστράει διαρκώς η μάσκα

Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει στο πρόσωπο, χωρίς κενά και να σας έχει γίνει «δεύτερο δέρμα» από τη συνήθεια τονίζει η καθηγήτρια ιολογίας Hana El Sahly από την Ιατρική Σχολή του Κολλεγίου Baylor.

Λάθος #3 Πιστεύετε ότι είστε ανίκητοι

Μην υποθέτετε ότι επειδή είστε νέοι και υγιείς, δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσήσετε με Covid-19. Μάλιστα τα αυξανόμενα ποσοστά σοβαρών περιστατικών Covid-19 σε νεότερες ηλικίες (18-48 ετών) αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας συγκρτικά με τους άνω των 65 ετών.

Λάθος #4 Είστε βέβαιοι ότι δεν θα ξανακολήσετε

Υπενθυμίζεται ότι οι αναφορές για επαναλοίμωξη με Covid-19 είναι πλέον πολύ συχνές, ειδικά μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron.

Αυτός είναι ο λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε πλεόν να δημοσιεύει δεδομένα για επαναμολύνσεις με τον νέο κορωνοϊό. Μια επαναμόλυνση ορίζεται ως νέο θετικό αποτέλεσμα σε τεστ PCR περισσότερες από 90 ημέρες μετά την τελευταία μόλυνση.

Λάθος #5 Βασίζεστε στη θερμομέτρηση

Παρότι η θερμομέτρηση χρησιμοποιείται ακόμη σε πλήθος επαγγελματικών χώρων, σε μαγαζιά και δημόσιους οργανισμούς, εντούτοις είναι γεγονός ότι η μέθοδος αυτή δεν εισφέρει στον πλήρη εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού, δεδομένου ότι δεν ανιχνεύει τους ασυμπτωματικούς φορείς ή όσους μπορεί να νοσούν αλλά δεν έχουν πυρετό τη στιγμή της θερμομέτρησης.

Λάθος #6 Αγνοείτε τυχόν συμπτώματα

Προ πανδημίας δεν συνηθίζαμε να δίνουμε και τόση σημασία σε έναν ελαφρύ πονοκέφαλο ή συνάχι. Τώρα όμως με δεδομένο ότι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος μπορεί να είναι ύποπτα και για Covid-19, συνιστάται ο έλεγχος επί συμπτωμάτων με ένα rapid τεστ, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο πάσχων πρέπει να τεθεί σε καραντίνα και να πάρει μέτρα προστασίας του εαυτού του και των άλλων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Ο αναπάντεχα ευχάριστος τρόπος να προστατευθείτε από την Covid-19

Κορωνοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι επαναλοιμώξεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει στο μέλλον – Τα τέσσερα επικρατέστερα σενάρια

Πηγή: ygeiamou.gr

Share: