Κομπόστα ροδάκινο: Η εύκολη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Αν θέλετε να φτιάξετε κομπόστα ο Άκης Πετρετζίκης σας έχει την τέλεια συνταγή.

Συστατικά

*TIP: Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για τα ροδάκινα
1 κιλό ροδάκινα, λευκόσαρκα, σκληρά
6 φύλλα αρμπαρόριζας

Μέθοδος Εκτέλεσης

*TIP: Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση το νερό και να λιώσει η ζάχαρη εντελώς.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.

Για τα ροδάκινα
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα από τη φλούδα τους και τα κόβουμε στα 4 αφαιρώντας με προσοχή το κουκούτσι.
Μοιράζουμε τα κομμάτια από τα ροδάκινα σε 3 βάζα των 400 γρ. και προσθέτουμε σε κάθε βάζο 2 φύλλα αρμπαρόριζας.
Βάζουμε τόσα ροδάκινα σε κάθε βάζο ώστε να μένει κενό 1 δάχτυλο.

Γεμίζουμε τα βάζα με το σιρόπι και τα κλείνουμε πολύ καλά με το καπάκι τους.
Καλύπτουμε εσωτερικά τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με μια πετσέτα.
Τοποθετούμε πάνω στην πετσέτα τα βάζα ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω.

Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα – τόσο όσο να σκεπάζονται τα βάζα- αλλά να υπάρχει και το απαραίτητο κενό ανάμεσα στα βάζα προκειμένου να μπορεί να βράσει το νερό χωρίς να χυθεί έξω.

Αν τα βάζα έχουν μεγάλο κενό ανάμεσά τους, βάζουμε μια πετσέτα για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους και ραγίσουν.

Βράζουμε για 20 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε με μια τσιμπίδα τα βάζα, και τα αφήνουμε να κρυώσουν στον πάγκο, με το καπάκι τους προς τα πάνω.
Αποθηκεύουμε την κομπόστα σε θερμοκρασία δωματίου για 6 μήνες.

Μετά το άνοιγμα μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Πηγή: akispetretzikis.gr

Share: