Καθαρά Δευτέρα: Αμόλα Καλούμπα - Φτιάξτε μόνοι σας παραδοσιακό χαρταετό

Μολονότι ο χαρταετός πρωταγωνιστεί στα δικά μας Κούλουμα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πατρίδα του είναι η μακρινή Ανατολή. Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής!

Αφού πήρατε μια γεύση από τα πολύ βασικά για την ιστορία του εθίμου και του χαρταετού ας δούμε πώς και εσείς μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας και γιατί όχι να πάει πιο ψηλά απ’ όλους!

Τι θα χρειαστείτε:

  • 3 ελαφριά πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα
  • Xαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
  • Γερό σπάγκο
  • Λεπτό σύρμα
  • Κολλητική ταινία
  • Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά
  • Ψαλίδι

Η διαδικασία

1) Για να κατασκευάσετε τον σκελετό, δένετε σφιχτά μεταξύ τους τα 3 ξύλα στο κέντρο (τα δύο χιαστί και το τρίτο οριζοντίως) και αφήνετε περίπου 50 εκ. σπάγκο να κρέμεται.

2) Με ένα μαχαίρι, χαράζετε μικρές εγκοπές στις άκρες των ξύλων. Ξεκινάτε να σχηματίζετε την περίμετρο του χαρταετού σας, δένοντας στην άκρη της μίας βέργας το λεπτό σύρμα και προχωρώντας διαδοχικά στις υπόλοιπες, περνώντας και σφίγγοντας το σύρμα στις εγκοπές που έχετε κάνει. Φροντίστε να είναι ίσες οι αποστάσεις μεταξύ των ξύλων ώστε το εξάγωνό σας να είναι κανονικό.

3) Τοποθετήστε τον σκελετό πάνω στο χαρτί (ή το νάιλον) και κόψτε το περιμετρικά, αφήνοντας περιθώριο 5 εκ. περίπου.

4) Διακοσμήστε το χαρτί που μόλις κόψατε, ζωγραφίζοντάς το ή κολλώντας άλλα σχέδια.

Καθαρά Δευτέρα: Αμόλα Καλούμπα - Φτιάξτε μόνοι σας παραδοσιακό χαρταετό

5) Κολλήστε το χαρτί πάνω στον εξαγωνικό σκελετό, αξιοποιώντας το περιθώριο που έχετε αφήσει για να το τυλίξετε γύρω από το σύρμα. Χρησιμοποιήστε κόλλα ή ταινία.

6) Στερεώστε δύο ίσα κομμάτια σπάγκου στις άκρες δύο διπλανών ξύλων αντιστοίχως. Προσοχή: Το μήκος του σπάγκου πρέπει να είναι ίσο με το μήκος του ξύλου από το κέντρο ως την άκρη του. Ενώστε τα δύο κομμάτια σπάγκου μεταξύ τους, ώστε να τοποθετήσετε εκεί την ουρά.

7) Το μήκος της ουράς πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το μήκος του χαρταετού. Στον σπάγκο της ουράς, δέστε τις χρωματιστές λωρίδες σε απόσταση περίπου 20 εκ. μεταξύ τους.

Καθαρά Δευτέρα: Αμόλα Καλούμπα - Φτιάξτε μόνοι σας παραδοσιακό χαρταετό

8) Στις απέναντι άκρες των ξύλων στα οποία δέσατε την ουρά, τοποθετήστε τα ζύγια. Δέστε στα άκρα δύο ίσα κομμάτια σπάγκου και ενώστε τα με τον σπάγκο που έχετε αφήσει να κρέμεται στο κέντρο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα ισοσκελές τρίγωνο. Στο σημείο της ένωσης, τοποθετήστε την καλούμπα. Ο χαρταετός σας είναι έτοιμος! Καλές πτήσεις!

Πηγή: Spiros Soulis

Πηγή: thecaller.gr

Share: