Η εναλλακτική μορφή άσκησης που θωρακίζει τα οστά και βελτιώνει ισορροπία και κινητικότητα

Την λύση για όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις παραδοσιακές μορφές άσκησης έδωσαν οι επιστήμονες. Πώς πραγματοποιείται η εναλλακτική προπόνηση, ποιους αφορά και ποια τα οφέλη της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Έρευνα: Αρκούν 30-60 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης για να μειωθεί έως 20% ο κίνδυνος θανάτου


Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο νόσησης


Δεν έχετε χρόνο για άσκηση; Και όμως αρκούν 3” την ημέρα!

Όσο μεγαλώνουμε παρατηρείται μείωση της κινητικότητας και της συχνότητας άσκησης. Παρόλο που το γήρας θεωρείται η βασική αιτία, υπάχουν ασθένειες όπως η νόσος Πάρκινσον που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την άσκηση. Για το λόγο αυτό οι ερευνητές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε μία λιγότερο συμβατική λύση – την απλή κίνηση να στέκεται κανείς πάνω σε μία πλατφόρμα δόνησης γνωστή και ως power plate.

Τι είναι η προπόνηση ολικής σωματικής δόνησης

Όπως σημειώνουν στο The Conversation ο Matthew Farrow, βοηθός καθηγητή ανατομίας και μυοσκελετικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Bradford και η Hope Rose Edwards, υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου τμήματος, η προπόνηση σε δονούμενη πλατφόρμα περιλαμβάνει την όρθια, καθιστή ή ακόμα και ύπτια θέση σε μηχάνημα power plate. Όσο το άτομο πραγματοποιεί διαφορετικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, το μηχάνημα «στέλνει» δονήσεις σε διαφορετικές συχνότητες, στο εύρος των συχνοτήτων 10-40Hz.

Όσο η πλατφόρμα δονείται, οι μυϊκές ίνες συσπώνται και χαλαρώνουν – ακόμα και μέχρι 60 φορές το δευτερόλεπτο. Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη προπόνηση κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού θεωρείται για πολλούς εύκολη άσκηση. Ακόμα και αν κάποιος δεν ασκείται στη ζωή του, με την προπόνηση ολικής σωματικής δόνησης βλέπει παρόμοια οφέλη με εκείνα που θα έβλεπε αν ασκούνταν, ενώ σε όσους ασκούνται τακτικά προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα όπως δύναμη και σταθερότητα.

Σύμφωνα με τις έρευνες, η συγκεκριμένη προπόνηση βελτιώνει την ποιότητα των μυών, αυξάνει την οστική πυκνότητα και καλυτερεύει την επικοινωνία των μυών με το νευρικό σύστημα. Έτσι αποκτά κανείς δυνατούς μύες και κόκκαλα, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων ενώ παράλληλα μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη ασθενειών όπως η σαρκοπενία.

Βελτιώνοντας τη σωματική δραστηριότητα

Οι ερευνητές παρακολουθούν στενά την προπόνηση σε δονούμενη πλατφόρμα για να βελτιώσουν τη σωματική δραστηριότητα για αρκετές ασθένειες.

Λόγου χάρη, έρευνα έδειξε πως όταν η προπόνηση ολικής σωματικής δόνησης προστίθεται στην τακτική ρουτίνα γυμναστικής βοηθά στη βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που αυτή μειώθηκε λόγω γήρατος. Ακόμα και όσοι δεν ασκούνταν τακτικά, κάνοντας την προπόνηση αυτή για 15 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, είδαν αλλαγές ακόμα ως και 12 μήνες μετά το τέλος της έρευνας.

Ένα επιπλέον εύρημα των επιστημόνων είναι πως βοηθά στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Πάρκινσον, η πολλαπλή σκλήρυνση.

Τα οφέλη της προπόνησης μάλιστα γίνονται ορατά κατά την πρόληψη και βελτίωση της οστεοπόρωσης. Οι δονήσεις γεννούν ένα ηλεκτρικό φορτίο στα κόκκαλα μας, γεγονός που βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, ακόμα και στη δημιουργία νέων οστικών κυττάρων.

Περιορισμοί στην προπόνηση

Παρόλο που η προπόνηση σε πλατφόρμα με δόνηση προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία, υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Ειδικότερα τονίζεται πως τα άτομα με καρδιακό βηματοδότη, οι έγκυοι όσοι έχουν καταγμα ή έχουν κάνει αρθροπλαστικη σε ισχίο ή γόνατο, καλό θα ήταν να αποφεύγουν τη συγκεκριμένη προπόνηση.

Ιδιαίτερη μνεία, επιπλέον, γίνεται στις συχνότητες των δονήσεων, μιας και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 90Hz, καθώς οι υψηλές δονήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα (όπως στην περίπτωση των ατόμων που απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες) έχουν συνδεθεί με νευρολογικά και μυοσκελετικά προβλήματα, όπως ο πόνος στη μέση.

Σε καμία περίπτωση, τέλος, η πλατφόρμα δόνησης δεν θα πρέπει να αντικαθιστά την παραδοσιακή άσκηση για τα υγιή άτομα. Η επιλογή τους αφορά όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας, που βλέπουν παρόμοια οφέλη με αυτά της άσκησης.

Διαβάστε επίσης:

Το fitness gadget που καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη

Ξεχάστε το αδυνάτισμα – Αυτό είναι το μυστικό υγείας που θωρακίζει την καρδιά

Αυτές οι ασκήσεις μας προφυλάσσουν από την οστεοπόρωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έρευνα: Αρκούν 30-60 λεπτά εβδομαδιαίας άσκησης μυϊκής ενδυνάμωσης για να μειωθεί έως 20% ο κίνδυνος θανάτου

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο παράγοντας που μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο νόσησης

Δεν έχετε χρόνο για άσκηση; Και όμως αρκούν 3” την ημέρα!

Πηγή: ygeiamou.gr

Share: