Χαλβάς με στραγάλια: Ο Πετρετζίκης δίνει την αυθεντική συνταγή του χαλβά που δοκίμασε ο Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη

Ο χαλβάς με το στραγάλι που γεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επιδόρπιο κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν, κίνησε αισθητά το ενδιαφέρον των απανταχού φίλων του συγκεκριμένου γλυκού. Όχι όμως μόνο των απλών γλυκατζίδων αλλά και των chef και pastry chef της χώρας μας που τις τελευταίες ημέρες επιδίδονται στην ανεύρεση της εν λόγω συνταγής.

Ο Άκης Πετρετζίκης κατόπιν πολλών αιτημάτων που δέχτηκε από τους διαδικτυακούς του φίλους, βρήκε και εκτέλεσε τη συνταγή αυτού του περίφημου χαλβά που μέχρι χθες οι περισσότεροι από εμάς αγνοούσαμε. Η συνταγή λοιπόν έχει ως εξής:

Υλικά

500 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση

  • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
  • Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
  • Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
  • Σερβίρουμε.

Πηγή: Ακης Πετρετζίκης

Share: