Χαλβάς με στραγάλια: Η συνταγή της Εμινέ Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο χαλβάς με στραγάλια, γνωστός στην Τουρκία ως Leblebi, είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό στην Πόλη. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και μια μικρή μπουκίτσα μπορεί να σε κρατήσει χορτάτη για αρκετή ώρα.

Τα υλικά είναι τα εξής:
1 φλιτζάνι αλεύρι από στραγάλι ψημένο
¼ φλιτζάνι λάδι φουντουκιού
¼ φλιτζάνι σιρόπι χουρμά ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό της επιλογής σου
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1 φλιτζάνι γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Κανέλα και ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για σερβίρισμα (προαιρετικά)

H διαδικασία:

Για να φτιάξεις το αλεύρι από στραγάλι, απλά τοποθετείς τα στραγάλια σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάς μέχρι να γίνουν σκόνη. Υπολόγιζε ότι τα στραγάλια που πρέπει να προμηθευτείς πρέπει να σου δίνουν 1 φλιτζάνι αλεύρι. Τοποθέτησε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και πρόσθεσε το λάδι φουντουκιού. Περίμενε λίγα λεπτά να ζεσταθεί το λάδι και μετά πρόσθεσε το καβουρδισμένο αλεύρι από στραγάλια και το κουκουνάρι. Μαγείρεψε για τρία έως πέντε λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύεις συνεχώς το μείγμα κατά προτίμηση με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίξε το γάλα και το σιρόπι χουρμά (ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό χρησιμοποιείς) σε ένα μπολ και ανακάτεψε. Έπειτα ρίξε το μείγμα στην κατσαρόλα. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να απορροφηθεί όλο το γάλα και ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Κατέβασε τη φωτιά και άφησε τον χαλβά να κρυώσει λίγο. Πλάσε με τα χέρια σου ή τοποθέτησε το μείγμα σε φόρμες της αρεσκείας σου. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανέλα, λίγη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης για να τον διακοσμήσεις και να προσθέσεις επιπλέον γεύση.
Έπειτα βάλε τον στο ψυγείο και είναι έτοιμος για απόλαυση!

Δείτε στο σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στον ΣΚΑΪ την συνταγή που έδειξε από την πλευρά της η Εμινέ Ερντογάν:

Share: