Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Συνταγή: Πρασόσουπα βελουτέ

Υλικά Συνταγής
1/4 φλ. ελαιόλαδο
6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο)
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
4 φλ. ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κ.γλ.)
2 φλ. γάλα φρέσκο
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πρασόσουπα βελουτέ
Από τις πιο νόστιμες σούπες της Αργυρώς. Τόσο γευστική και αρωματική που θα την τρώτε κάθε βράδυ. Πέρα από νηστίσιμη, αυτή η σούπα με πράσο και πατάτες μπορεί να σταθεί και σε ένα γιορτινό τραπέζι, αφού είναι πεντανόστιμη και η βελουτέ εμφάνισή της την κάνει επίσημη και γιορτινή. Γαρνίρετε με έξτρα πράσα στο πιάτο σας και θα έχετε την ωραιότερη βελουτέ πρασόσουπα που φάγατε ποτέ. Τόσο εύκολη και γρήγορη, με τα μόνα υλικά τις πατάτες και τα πράσα, αυτή η συνταγή θα εντυπωσιάσει τους πάντες!

Για την πρασόσουπα βελουτέ με πατάτα
Ζεσταίνουμε πρώτα σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5΄-6΄, να γίνουν διάφανα. Κρατάμε 2 κ.σ. πράσο για να γαρνίρουμε τα πιάτα με τη σούπα στο τέλος.
Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25΄-30΄.
Τα τελευταία 5΄ αρωματίζουμε με το θυμάρι. Αφήνουμε να κρυώσει για 10΄. Αφαιρούμε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μίξερ.
Ξαναβάζουμε την πρασόσουπα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο, η βελουτέ σούπα μας φαίνεται πολύ παχιά μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα.
Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτουμε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα.
Γαρνίρουμε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσαμε στην άκρη και τρίβουμε έξτρα πιπέρι.
Για μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείτε να σερβίρετε την πρασόσουπα με μπρουσκέτες ή με τα φανταστικά ροκφοροψωμάκια που σας έχω εδώ.

Πηγή: argiro.gr

Share: