Αλμυρό κέικ: Μία απίθανη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής
1/2 φλ ελαιόλαδο απαλό ή καλαμποκέλαιο
1/2 φλ γιαούρτι κατσικίσιο
1/2 φλ τρίμματα φέτας
3 μεγάλα αυγά
1-1/3 φλ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κγ κοφτό μπέικιν
1/2 κγ σόδα
1 κσ σουσάμι προαιρετικά
λίγο βούτυρο ή λάδι για τη φόρμα
λίγο αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση
Αλμυρό κέικ με γιαούρτι από την Αργυρώ
Έλκει την καταγωγή του από το soda bread, το παραδοσιακό ψωμί της Ιρλανδίας, που φουσκώνει με μαγειρική σόδα και περιέχει βούτυρο και ξινόγαλο. Στη δική μας συνταγή, το ξινόγαλο αντικαθίσταται από κατσικίσιο γιαούρτι. Στη ζύμη έχετε άπειρες δυνατότητες να αναμείξετε κάθε λογής υλικά. Λιαστές ντομάτες, λουκάνικα, ψητή πιπεριά, τριμμένα καρότα, τυριά, κολοκύθα ή κολοκυθάκια, μπέικον, λεμόνι, πορτοκάλι, κάπαρη ή ελιές, σοταρισμένα σκόρδα ή κρεμμυδάκια. Πολλές επιλογές έχετε και στα μυρωδικά. Θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, κύμινο, και βέβαια πιπέρι – μαύρο ή κόκκινο – μπορούν να συνδυαστούν για να σας δώσουν ένα κέικ-μεζέ. Το αλμυρό κέικ με γιαούρτι από την Αργυρώ είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές. Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά για το αλμυρό κέικ.

Μείγμα για κέικ
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ 24×10εκ ή φόρμα μικρή μιας χρήσεως 23εκ.
Σε μπολ με το κόσκινο κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τα αυγά και με σύρμα ή μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν για 1-2’.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα των υγρών υλικών.
Σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε να ενωθούν και στο τέλος ρίχνουμε τα τρίμματα από τη φέτα και αν θέλετε λίγο πιπέρι.
Αδειάζουμε το αλμυρό κέικ στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια του.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160ºC στην μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 45’ μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει.

Αφήνουμε να σταθεί το κέικ γιαούρτι από την Αργυρώ στην φόρμα για 10’ και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε σουσάμι ή μαυροσίσαμο την επιφάνεια του κέικ.
Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη από το αλμυρό κέικ ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ψητή πιπεριά, λουκάνικο ψιλοκομμένο ή ότι υλικό αγαπάτε.

Πηγή: argiro.gr

Share: